Spara pengar till din resa

Att resa, det är livet. Men för att kunna göra det så måste man ju ha pengar. Det gäller då att spara en del så att du kan komma iväg. Du kan utövere spara även välja att investera en del i trading och på så vis kanske tjäna lite extra. 

Sätt upp ett mål med hur mycket du ska spara, utifrån vad du har för resebudget. Kanske du vill resa jorden runt under 4 månader och uppskattar att du behöver ha cirka 50 000 kr till det. När du vet summan, sätt sedan en  en tidslinje och en veckobudget för hur mycket pengar du kan spendera och hur mycket pengar du behöver spara till resan varje vecka. Om du väljer att spara i 2 år, så har du 104 veckor att spara ihop till minst 50 000 SEK. Detta innebär att du behöver spara åtminstone 480 SEK i veckan.

Håll koll på dina utgifter

Det är allt för många som idag inte har koll på sina utgifter i det att de spenderar varje vecka på saker och sedan inte riktigt vet vad man har lagt pengarna på. Det kan vara bra att göra en budget, för att veta vad du får in och vad du ska betala i räkningar. Sedan ha en viss summa för att spendera på vad du vill per vecka. Eller så sparar du dessa pengar med. Det är inte ett måste att köpa kaffe och annat ute hela tiden. 

Prioritera

Detta är troligtvis det mest effektiva du kan göra för att nå ditt mål för sparande. För en del är detta också det tuffaste man behöver lära sig, särskilt om man är en person som har mycket grejer och gillar att köpa nytt. Det du behöver göra är att fundera inför varje köp du ska göra om du verkligen behöver ha det. Det kan vara nya kläder, elektronik med mera. 

Spara in på onödiga saker

Många har idag flera olika abonnemang, streamingtjänster med mera. Fundera på om det är ett måste även för dig eller om du ska säga upp och istället lägga de pengarna på att spara till resan. Se även till att äta mer hemma och göra mer lunchlådor till jobbet. Det kan även vara en bra idé att sluta röka eller snusa om du gör det. För där kan du spara in en massa pengar! 

10 snabba spartips

  • Sluta äta ute på restaurang och laga mat hemma istället
  • Sluta med godis, snacks och läsk
  • Minska din alkoholkonsumption
  • Jämför alltid priser innan du köper något
  • Använd rabattkoder och handla veckovisa erbjudanden i mataffären
  • Cykla eller gå till jobbet istället för att ta bilen
  • Avsluta prenumerationstjänster som du inte behöver
  • Fråga dig själv en extra gång innan du köper något
  • Använd låg-energi produkter
  • Flytta hem till dina föräldrar eller skaffa en rumskamrat

Tjäna extra pengar

Om du snabbare vill kunna spara ihop till din drömresa, börja då att jobba extra eller sälja av saker hemma. Det gör att du då kan få in mer pengar som du sedan kan lägga på sparandet.

8 Jun 2021